Sök
  • Maria

MOD

Uppdaterad: 6 aug 2019

MOD är en ideell organisation som arbetar för att lyfta donation och transplantationsfrågor. Vecka 28 fick jag möjligheten att berätta min historia på deras Instagram. Vill här dela med mig av mina inlägg, Ni kan se inläggen i sin helhet här


8/7 2019

Hej! Jag heter Maria Harrsjö och denna vecka är det jag som skriver här på kontot @merorgandonation. Jag hoppas min resa kan inspirera och hjälpa till att sprida budskapet -aktivt ställningstagande gällande organdonation. Vad jag menar med det återkommer jag till längre fram. Under veckan kommer jag berätta genom tre olika perspektiv- som Maria, patient och intensivvårdsjuksköterska. Vi hörs snart igen! /Maria #merorgandonation #blidonator #organdonation #transplantation #instatakeover

8/7 2019

Jag hade tänkt börja berätta mer om mig här idag. Men som dialyspatient blir det inte alltid som planerat. Måndag, onsdag och fredag är mina dialysdagar och idag var det kämpigt under och särskilt efter dialysen. Så jag låter er njuta av en solnedgång från ön jag bor på, Gotland. Kortet är taget för två år sedan. Dock har vi ofta solnedgångar som denna. Obs inget filter på kortet. Önskar er en fin måndagskväll!

9/7 2019

Jag blev diagnostiserad som njursjuk vid 17-års ålder. Akut en kväll kunde jag inte ligga ner när jag skulle sova. Läkarna konstaterade snabbt genom röntgen lungödem, proverna visade på uremi- urinförgiftning. Jag blev inlagd på barnavdelningen B78 Huddinge Sjukhus och där startade utredningen. Biopsin (ett vävnadsprov som tas direkt på den vävnad i kroppen som ska undersökas) visade på att mina två njurar inte hade någon levande vävnad kvar. Närmaste dagar gick jag som i en dimma, 17 år och njursjuk sa mig ingenting, jag förstod inte. Och jag kunde aldrig ana hur det som skedde skulle påverka mitt liv framöver. Att transplantation var enda möjligheten till ett friskt liv konstaterades i mars år 1995. Tre månader senare, i juni år 1995, kom samtalet om att det fanns en njure till mig. Åtta år senare genomgick jag min andra transplantation och nu tjugofyra år senare väntar jag på min tredje. Under tiden jag väntar går jag i dialys. Ingen av mina närmaste är denna gång passande för att vara levande donator så det är väntelistan som gäller. Den där listan som bara växer, allt fler som köar och vill ha livet tillbaka.

Jag vet att min resa gjort mig till den jag är idag. Det har många stunder varit otroligt kämpigt, och just nu mer kämpigt än någonsin.

MOD @merorgandonation är berättelser om hur en annan människas beslut förändra liv. Jag hade aldrig kunna varit där jag är idag om det inte vore för andra människors ställningstagande till organdonation. Jag dömer ingen som inte kan tänka sig att donera, men ta ställning. Ett Ja eller Nej. Idag tänker jag inte längre att någon annan människa måste förlora livet för att jag och så många andra ska få möjligheten till ett friskare liv. Idag ser jag det som en gåva att en annan människa gjort ett val, ett ställningstagande som faktiskt är något av det finaste en människa kan göra- Den dagen livet inte ska vara kvar på jorden ger jag det till någon annan, så denne någon kan få förverkliga drömmar och leva längre när jag själv inte fick möjligheten. #merorgandonation #blidonator #organdonation #transplantation #instatakeover

11/7 2019

Det här de senaste siffrorna från MOD´s egen hemsida på hur lång väntelistan är just nu. Vilken plats du har spelar egentligen ingen roll. Om du är den perfekta mottagaren för ett organ är du den som får organet, oavsett om du står först, i mitten eller sist på listan.

Jag bestämde mig tidigt för att jag ville jobba inom vården. Har alltid haft en önskan att få hjälpa människor och att det blev sjuksköterska kändes självklart. Började jobba på en neonatalavdelning där vi bl.a vårdade nyfödda barn med njurproblem genom PD-dialys (peritonealdialys). Dessa barn har ofta en förälder eller släkting som står och väntar på att få donera, men barnet som ska ta emot måste växa och uppnå en särskild vikt för att vara lämplig som mottagare. Jag vill här passa på att skicka en varm hälsning till alla dessa familjer, ni är kämpar!

Jag började ganska snart plugga vidare till barnsjuksköterska och sen intensivvårdssjuksköterska. Efter Neonatalen gick jag till Barnintensiven, ett arbete jag verkligen älskade och idag saknar väldigt mycket. Som intensivårdssjuksköterska har jag fått följa patienter som inte överlevt och där donationsfrågan kommit upp. Ett ställningstagande av familjen mitt i deras trauma och kaos är tufft men ofta är svaret att donera deras dotter eller sons organ ett Ja. Vården kring en blivande donator är otrolig och varje steg inför att slutligen fastställa att den avlidne är en lämplig donator skapar alltid en lättnad hos familjen som tagit beslutet. Det är som att många resonerar att döden av deras egen älskade ändå kan ge en betydelse för någon/några andra och ger en tröst mitt i sorgen. Att något från deras älskade kan få leva kvar genom någon annan. I de fall där organdonation inte kunnat ske av olika orsaker upplevs ibland sorg, önskan att få ge livet vidare är betydelsefullt.

Värdekedjan från intensivårdspersonal, donationsansvariga sjuksköterskor, operationsteam, kuratorer och andra är fantastisk. Sen eftervården av den transplanterade är ett annat kapitel. Det tar vi en annan dag/ Maria

12/7 2019

Det här är apparaten som håller mig och så många andra människor runt om i världen vid liv. Utan den skulle vi inte leva. Hemodialys är en livsuppehållande behandling som kräver avancerad teknik och kunnig personal. Varje behandling anpassas efter patienten, noga uträkningar för att varje patient ska få en så effektiv och skonsam behandling som möjligt. Maskinen ställs in på en viss hastighet, i mitt fall renas 350 ml blod/min. Totalt blir det över 80 liter blod som passerar genom maskinen varje behandling, alltså ca 19 gånger min egen kroppsvolym. Under hemodialysbehandling utsätts kroppen för en stor påfrestning och det brukar liknas med att tröttheten är som att springa ett maratonlopp. Så det är vad vi dialyspatienter gör, springer maraton 3-4 ggr/vecka.

Jag är otroligt tacksam för att denna behandling finns. Tack vare den har jag fått fortsätta ett ganska normalt liv. Under mina två och ett halvt år i dialys har jag stora delar kunnat arbete deltid och jag har kunnat rida min häst några gånger varje vecka. Mycket har ändå fungerat bra. Men nu börjar jag bli trött. Dialyserna börjar göra större påfrestningar på kroppen och jag sover numera nästan hela dagen efter att jag fått min behandling. Jag har väntat 2,5 år på en ny njure, de finns de som väntat i 18 år på sin transplantation. Jag orkar inte ens tänka på att det ska ta så länge för mig. Men när jag fick veta att de fanns de som väntat så länge bestämde jag mig för att inte låta livet vänta. Under tiden som jag går i dialys ska jag leva så mycket jag kan och jag ska försöka genomföra vardagen på exakt de sättet jag önskar, efter min ork såklart. Att vara bunden och låst till något och inte veta när en förändring kommer skapar kaos. Därför är det viktigt att försöka hitta en inre styrka att vilja orka. Personalen på dialysen gör ett fantastiskt jobb. På bilderna ser vi Martin, Malin och Anna. De är några av de som jobbar på Braun`s första hemodialys mottagning i Sverige- Visby lasarett.

Det är blandade känslor som ni märker, men det kan det få vara/ Maria

14/7 2019

Det här är min morbror Bengt. År 2003 donerade han en njure till mig. För Bengt var det ett självklart beslut att bli min donator. Hur tackar man någon som väljer att ge bort ett av sina organ. Tack är ett sådant litet ord i sammanhanget. Jag är så otroligt tacksam. Älskade morbror. Operationen fick komplikationer för mig då en stor nerv i benet gick av. Läkarna sa att det skulle ta ett år innan jag skulle kunna gå. Men efter två veckor gick jag gåendes ut från Uppsala Universitetssjukhus. Kroppen är fantastisk. Bilden i mitten är på min mamma och syster tillsammans med mig. Tack älskade familj för att ni finns och stöttar mig genom både glada och svåra stunder. ❤️/ Maria

(Svep till höger för att se alla bilder)


14/7 2019

Då vill jag tacka för mig. Fint att få vara en del av en sån fin organisation som MOD. Undrar ni något finns jag på @missharrsjo Ta hand om varandra och låt inte vänta med att förverkliga era drömmar. Varje dag räknas i livet och vardagen är den som är viktig att göra meningsfull. Jag vet vad jag drömmer om just nu. Att få stänga av telefonen, inte alltid behöva vara anträffbar. När det äntligen händer ska jag äta soppa i flera veckor, jag ska dricka tekopp efter tekopp och unna mig lyxiga smoothies och juicer. Bara för att sedan få uppleva känslan av att kunna kissa igen. Snart är det min tur! Tack vänner och familj för att ni finns. Tack MOD för det jobb ni gör. Önskar er en fortsatt fin sommar! /Maria235 visningar

"Jag vill leva lycklig för att jag är jag. Kunna vara stark och fri."

Ur Gabreiellas sång

Foto: Thomas Frykberg & Anette Björsund. Webbdesign: Anna Holm