Sök
  • Maria

Labyrint

Spiralens vindlingar går inte raka vägen från periferin till centrum, den mer böljar fram och tillbaka. När du nästan precis börjat gå befinner du dig plötsligt nära centrum för att i nästa varv komma i ett annat . Och när du tycks som längst borta, då är du snart i mitten...


Labyrintens vindlingar kan ses som en symbol för livsvägen. Den är inte spikrak, ibland känns man nära ibland långt bort men vi är "på den vägen"


När jag dansat heliga danser i olika sammanhang, poängteras ofta i livsvägsdansenerna, att den inte bara är framåt utan ibland något steg bak, ibland i paus för att följas av flera steg framåt.


När jag var barn lekte jag och syrran med mamma och pappa på promenaden i trojaborgen, labyrinten bortanför lasarettet i Visby. Att rädda den som satt i mitten samtidigt som man jagades av "monster'. Att då försöka gena och hoppa i ett annat spår kunde vara ödesdigert - plötsligt kunde man upptäcka att man sprang rakt på "monstret". Det var hissnande, roligt och spännande minns jag. Och jag tycker det fortfarande är roligt när vi leker, numer får jag vara monstret och dottern med vänner hoppar mellan...


Idag uppskattar jag också att gå och meditera och be ilabyrinten. Jag bär ibland med mig vissa tankar som jag går in med och sedan går ut med nya perspektiv. Eller så går jag bara. Gärna varje dag, nu när det är möjligt.


Här i Bunge har vi en labyrint mitt emot kyrkan, ungefär som i Fröjel. Skillnaden är att vår labyrint här är anlagd på 1900-talet för Bungemuseet och den i Fröjel under bronsåldern..


För mig är det en vacker symbol labyrinten och kyrkan, bredvid varandra. Det gamla och det nya, det feminina och det maskulina, två aspekter av livet och det heliga, två uttryck för samma Anda. Så är det för mig.


Jag uppskattar den gående meditationen i labyrinten lika mycket som den sittande i kyrkan. Och jag dansar i båda Dansen för dem båda tillsammans. Eller så är dansen det naturliga uttrycket i enheten? Jag är Awen Maryam Ma, hon som dansar världen samman. Eller är det dansen som uttrycker enheten genom mig ...


10 visningar

"Jag vill leva lycklig för att jag är jag. Kunna vara stark och fri."

Ur Gabreiellas sång

Foto: Thomas Frykberg & Anette Björsund. Webbdesign: Anna Holm